Kreative Trøndelag
  • Kreative Trøndelag
  • Engelsk side
  • Tysk side
  • Fransk side
Hemne VGS > Skolens fagtilbud > Studiespesialisering > Internasjonalisering ved HVS > Reisebrev fra Frankrike

Reisebrev fra Frankrike

På handletur i Campere                             (Flere bilder etter teksten)

 

Les omtale av besøket i fransk avis

 

HVS fikk godkjent et Comenius prosjekt i juli 2009.  Hva er Comenius: Tiltaket har som mål å utvikle elevenes forståelse av det språklige og kulturelle mangfoldet i Europa, og gi dem nye og nyttige erfaringer. Hensikten er også å styrke samarbeidet mellom skolene som deltar i Comenius-programmet ved at elever og lærere får innsikt i hvordan fag og undervisning er lagt opp ved samarbeidsskoler i utlandet.

I vårt prosjekt er det elever fra tre land som deltar. Det er elever- ved en skole I Helston  Cornwall (Helston Community College)i England, Chatheaulin Bretagne i Frankrike (Lycée Jean Moulin) og Kyrksæterøra i Norge (Hemne videregående skole).

 

Målet var først Paris. Vi dro tidlig mandag morgen med buss til Værnes og videre med fly til Oslo. Vi reiste derfra med fly til Charles De Gaulle flyplass i Paris. En buss ventet på oss der og kjørte oss inn til sentrum i Paris. Vi overnattet på et herberge midt i byen. Ved siden av lå bl.a. en stor kirke. Kirkeklokkene vekket oss i riktig tid om morgenen. På herberget var det god servise og trygt å bo. Lærer Louise Rennemo var selvfølgelig en stor ressurs med sine språkkunnskaper og erfaring fra sin studietid i Paris. For å komme oss til diverse severdigheter benyttet vi oss av metroen. Den virket forvirrende i starten, men etter hvert skjønte vi systemet og elevene greide uten problemer å ta seg frem på egen hånd. Det å ta undergrunnsbanen var en opplevelse i seg selv. Med alle menneskene, de forskjellige rutene der hver stasjon viste oss forskjellene på økonomien i de forskjellige bydelene, ved at noen steder var nymalte og hadde fine bilder, mens andre var triste og grå med avflasset maling.

 

Eiffeltårnet på 324 meter høyt var en stor opplevelse. Det gikk to heiser opp. Den første gikk på skrå oppover gjennom det ene benet, mens den andre gikk rett opp og heisen gikk ganske fort. Det var masse folk fra forskjellige land der oppe bl.a. kinesere med sine munnbind. Utsikten der oppe er vanskelig å beskrive, den var storslått.

 

Triumfbuen, et kjent monument i Paris, var virkelig besøket verd. Den er i sentrum av Place de l’Étoile, Charles de Gaulle i enden av den kjente gaten Champs Elysees.

Under triumfbuen ligger den ukjente soldats grav. En vindeltrapp opp med 284 trappetrinn førte opp til en fantastisk utsikt over byen. Der oppe kunne vi se at gatene og husene rundt Triumfbuen var bygd symmetriske slik at de dannet en stjerne rundt denne severdigheten.  Det var uten tvil at navnet ”Place de l’Étoile” (stjernensplass) levde opp til sitt navn!

 

Nôtre Dame som ligger ved Seinen er også en viktig attraksjon. Det er en gotisk katedral og hovedsetet for det romersk katolske erkebispedømmet. Kirken er også kjent for sitt spektakulære orgel som har en sentral og tydelig plass i kirken. Skal vi beskrive kirken og dens utseende så er den med sin arkitektur, glassvinduer og rom virkelig imponerende.

 

Vi besøkte også  Sacré-Coeur, som er en annen kjent kirke på toppen av Montmartre nesten midt i Paris. Trappene opp dit er fine å sitte på og glede seg over utsikten over Paris.

Vi så også Pompidou- senteret, Bastille Saint Antoine, Palace of Versailles og flere andre kjente steder. Å vandre rundt i Paris er en opplevelse -så mange kjente steder, mange kjente navn, og ikke minst mennesker fra mange forskjellige nasjoner. Vi koste oss på forskjellige resturanter og nøt den franske høflighet og deres gode mat.

På onsdag dro vi med tog fra Paris til Brest som ligger på nordvestkysten.

 

Brest er en by i departementet Finistère i Bretagne i nordvestre Frankrike med ca 152 000 innbyggere (2004). Den ligger ved en bred og dyp vik av Atlanterhavet og har en av Europas beste naturhavner. På togstasjonen i Brest sto våre vertsfamilier og ventet på oss. Det var spennende for oss alle da vi skulle hilse på de franske vertsfamiliene, kysse de på begge kinn og bli med de hjem. Dagen etter var vi alle på skolen Jean.Moulin videregående skole i .             

Châteaulin.

 

Rektor Monsieur Bénec ønsket oss velkommen. De engelske elevene ankom også Frankrike og Bretagne den dagen. Klokken tolv kom de til kantinen der vi sammen fikk et lunsjmåltid. Vi tok i mot dem med applaus og hilsener. Pressen var også til stede og skrev om vårt besøk på skolen Jean Moulin i Châteaulin.

 

 

Vi fikk omvisning på skolen av de franske elevene. Alle elevene fra de tre klassene hadde en lek der de skulle forsøke å huske navnene på hverandre og det kom det en del artige uttalelser ut av. Elevene tiltalte sine lærere for f.eks Madam La Doare (etternavn) og Monsieur Dupont. Rektor ble kalt Monsieur Bénec også av ansatte ved skolen. De ble forbauset over at vi norske hadde et så avslappet vennskapsforhold til vår rektor og at vi lærere hadde god kontakt med hverandre på fritiden.

 

Det var koselig å se når de franske elevene møtte hverandre. De hilste ved å kysse hverandre på kinnene. Elevene var harmoniske og glade. Vi ble forbauset hver gang når skoleklokka ringte ut og inn, fordi dette ikke var en vanlig skoleklokka, men kjenningsmelodien til serien Cold case!  Melodien bråkte ut fra høytalerne over hele skolen etter timens slutt. En annen ting som overrasket de norske elevene var varigheten av en undervisningstime – hele 55 minutter! 

 

De norske og engelske elever og lærere var plassert hver for oss i en fransk familie. Hvis vi skulle besøke hverandre så var vi avhengig av bil og det hadde vi ikke. Noen av elevene hadde vertsfolket til å kjøre seg. Til å begynne med var det litt vanskelig pga språk og kulturforskjeller å slappe helt av. Etter hvert så trivdes vi bedre og bedre i familiene. Vi fikk god mat og ble stelt godt med. Vertsfamiliene var opptatt av at vi skulle se og oppleve mest mulig av deres hverdag og kultur. De tok oss med til fine småbyer, på bowling og besøk til andre elever og vertsfamilier.

 

Vi må også nevne at vi ble noe språkforvirret da vi vekslet mellom norsk, fransk og engelsk. Arbeidsspråket var engelsk så det skulle vi bruke. Etter hvert så tenkte vi også på engelsk. Det ble noen artige situasjoner der vi snakket norsk til franske og fransk til engelske, engelsk og fransk mellom oss norske osv.  

 

På dagtid var de engelske- franske- og norske elevene sammen med sine lærere som var Mark og Penny fra England, Corinne og Ann Louise fra Frankrike og Louise og Randi fra Norge. Vi tilbringte dagene sammen og hadde forskjellig program hver dag der temaet for det meste var miljø.

 

Sammen besøkte vi halvøya Crozon og naturparken Parc Naturel. Régional d’Armorique. Der møtte vi en marinebiolog ved navn Gaelle Kerluger. Han skulle være sammen med oss hele dagen. Han fortalt oss om hvordan de tidligere laget stein til husbygging i en kjempestor utendørs-ovn. Han fortalte oss også hvordan denne ovnen forurenset miljøet rundt. Han snakket om flora og fauna og i dette vakre området så vi skarv, måker og andre fuglearter. Vi gikk langs en strand der vi fant noen røde steiner som var fra murer bygd i romertiden. Vi ble enige om å ta med en slik stein til naturfaglærer Asbjørn Åsmul og et skjell til norsklærer Kjell Singsdal (skjell-Kjell)for moro skyld. Vi gikk fra stranden og oppover marka til et slott som ble bygd under Napoleon tid. Dette slottet var også brukt under siste verdenskrig av tyskerne fordi det lå strategisk til langs kysten. Nå er slottet fredet pga dets historie og fordi det er flaggermus som holder til der. Senere på dagen besøkte vi et innholdsrikt mineralmuseum i Crozon.

 

Neste dag vi var ute, var vi noe småsure pga. været. Det regnet godt da vi omkom stranden i Croson der vi skulle hjelpe til å plukke søppel. Men heldigvis letnet været litt og regnet holdt opp den tiden vi var på stranden i Crozon. Humøret ble bedre når været ble bra og vi fikk en fin stund på stranden. Elevene fikk plukket masse søppel og alle gjorde en god innstas. Senere på dagen tok vi turen til en farm der de drev med organisk drift. De unge folkene som drev der viste oss rundt og forklarte hvordan de drev marka og stelte kyrne og geitene. Elevene var aktive med spørsmål.

 

 Etter det tok vi oss en tur til labyrinten - et område for turister og innfødte. Det var bygd opp en labyrint som vi kunne gå inn i. Vi gikk fra den ene posten til den andre og gjorde oppgaver. Det var også mange andre utfordringer på dette stedet. Elevene syntes at dette var en artig opplevelse. I slutten av denne dagen ønsket vi våre engelske venner god tur hjem til England og på gjensyn i mars neste år i Norge.

 

Dagen etter var det tid for avreise fra Brest for oss norske. Vertsfamiliene kjørte hver sin norske elev til tog-stasjonen. Det føltes noe vemodig da vi skulle ta farvel med de franske elevene og det rant noen tårer. De franske elevene sto ute på perrongen og vinket til toget forlot stasjonen.

 

Vi ankom Paris på ettermiddagen og dro videre med buss til flyplassen Charles De Gaulle. Derfra tok vi en ny buss til hotellet Campanile utenfor flyplassen. Vi koste oss med middag på en kinesisk restaurant om kvelden og var tilbake til hotellet i ellevetiden.

 

Dagen etter ruslet vi i parken og fikk faktisk se to grønne papergøyer i trærne. Dagen etter dro vi i god tid til flyplassen først med buss og så med metro. Flyplassen hadde en liten duty-free butikk der vi handlet gaver.

 

Vi fløy fra Paris via Oslo og det var jubel da vi satte flyhjulene på norsk jord. Vi fikk også med oss duty-free i Oslo og ”møtte” komikeren Kristian Valen der. Elevene benyttet sjansen til å fotografere han. Louise måtte bare veksle noen ord med han ;). Det var en god hjemmefølelse når vi ble hentet med buss fra Støen Transport og kjørt til Kyrksæterøra.

 

Før vi forlot hverandre ved Hemnehallen ble det utvekslet takk for laget-klemmer og alle så frem til mors kjøttkaker, taco, kebab og komme hjem til familie og egen seng.

 

Kort oppsummert vil vi si at vi opplevde masse og fikk mange nye inntrykk. Vi lærte oss selv bedre å kjenne, ved at vi bl.a. faktisk kunne ”overleve alene” i en fransk familie.  Ingen skapte problemer av noen art. Elevene var selvstendige, tok ansvar og passet på hverandre. Vi deler mange flotte minner fra en begivenhetsrik Frankrike-tur.                                                    Lærerne var heller ikke så verst ;O)

 

 

Vi ønsker elever og lærere fra Corwall og Chatheaulin velkommen til Hemne vgs. i mars 2010. I oktober -2010 går turen til Cornwall i England. Da er det elever og lærere fra frankrike (Chateheaulin) og Norge(Hemne vgs.) som skal på tur til Cornwall i England.

 

Vive la France, l’Angleterre et la Norvège !!

 

Merci bien à tous nos élèves fantastiques !

 (en stor takk til alle våre flotte elever)

 

 

 

 

 Arbeide med logo..

 

 

 

 

Chateaulin

 

 

Corinne, avisreportere og rektor Benek

 

 

Elevene plukker søppel..miljøtiltak

 

 

Kommunehuset i Paris

 

Notre Dame

 

Sjokoladebutikk i Locronon

 

 

 

Parc Naturel regional damorique

 

 

I mineralmuseet


Louise Rennemo/Randi Kalland/Einar Hofstad
Sist oppdatert: torsdag 19. november 2009
Utskriftsvennlig versjon